Rehabilitering

Hvis du spænder for hårdt, når du synger eller taler – eller hvis du ikke spænder nok de rigtige steder, vil det kunne høres på din lyd. Du vil efterhånden have svært ved at nå de høje toner, og din sustain vil blive utæt.

Måske er dit pitch også påvirket, så du kommer til at under- eller overintonere, når du skal nå en given tone. Desuden vil der efterhånden dannes spændingsar på tværs af din hals, ligesom du får smilerynker, når du smiler.

Spændingsarrene kan ses i et spejl – og de sidder sjovt nok præcis der, hvor strubens bruske skal kunne bevæge sig i forhold til hinanden, når du synger eller taler. Jo mere synlige ar, jo flere spændinger vil du have, og jo mere er din lyd kompromitteret. Hvis du fortsætter med at synge eller tale på en dårlig funktion, kan du med tiden få stemmeproblemer.

Har du allerede begyndende sangerknuder (noduler), polypper eller andre funktionsbetingede stemmeproblemer, er det noget, der kan arbejdes væk. Efterhånden som du får arbejdet din lyd ned i kroppen, vil arrene blive mindre og mindre tydelige, og dine bruske vil få lettere ved at bevæge sig i forhold til hinanden. Din stemme bliver altså mere fleksibel.

Jeg har mange års erfaring med at fjerne polypper og sangerknuder bare ved at lære mine elever at fungere bedre tale- og sangmæssigt. På den måde kan du også undgå en operation, for problemerne forsvinder af sig selv, i det øjeblik du begynder at bruge stemmen og kroppen rigtigt i forhold til hinanden. Et rehabiliteringsforløb foregår som regel i tæt samarbejde med en halslæge og kan tage op til et år – bare så du er forberedt!

Er du allerede opereret, kan du stadig få glæde af undervisningen, fordi det er nødvendigt at få en sundere funktion, så problemet ikke opstår igen. Desuden vil du kunne få en tættere og mere klangfuld stemme.

Der er ikke noget hokuspokus ved den måde jeg arbejder på. Du lærer at være opmærksom på, hvad du gør, når du trækker vejret, og hvilke muskler du bruger til det, og du lærer at bruge din krop rigtigt, når du taler og synger. Du lærer også hvad faresignalerne er, og hvad du skal gøre, så du kan undgå, at skaden opstår igen.

Jeg har erfaring med at rehabilitere både amatører og professionelle og erfaringer med rehabilitering af stemmen hos både børn og voksne.

Ring på telefon +45 2427 7664 og lad os få en snak, hvis du har spørgsmål eller bare gerne vil vide mere.