Reflux

Categories Reflux

Forleden dag hørte jeg et indslag i radioen med Bill Clinton. Da jeg hørte ham tale, kom jeg til at tænke på, at han i den grad lyder som en, der har reflux, altså sure opstød. Det kan man sagtens have uden egentlig at mærke noget til det, mærkeligt nok.

Reflux betyder, at noget af mavesaften løber baglæns op gennem spiserøret, helt om til der, hvor stemmelæberne sidder. Når syrebølgen rammer, bliver noget af slimhinden ved lukket – især bagerst – ætset af mavesyren. Det betyder, at slimhinden hæver og det påvirker så den bagerste del af lukket. I Bill Clintons tilfælde så meget, at han er permanent hæs og luftig, han kan simpelthen ikke lukke ordentligt længere, lyder det til.

Nu kender jeg ham ikke, men hvis jeg gjorde, ville jeg anbefale ham at gå til en halslæge der har et high-speed kamera og blive tjekket. På filmen kan man nemlig helt bogstaveligt se, når syrebølgen kommer, også selvom man ikke kan mærke det. Halslægen kan så sende patienten videre til en mavespecialist hvis det er nødvendigt, eller også selv tjekke om problemet skyldes mavesårsbakterien helicobacter pylori.

Mavesårsbakterien findes alle vegne, især i gamle køkkener, hvor det er vanskeligt at gøre helt rent – gamle sommerhuse og den slags. Og man kan sagtens have mavesår uden at vide det, det har jeg haft adskillige elever, der har haft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code