Noget om rør

Categories Rør

Den amerikanske læge og stemmeforsker Ingo Tietze har arbejdet meget med sugerør i forbindelse med at træne sangere og andre professionelle stemmebrugere. Noget af hans forskning er forklaret på Youtube, hvor hans datter – der også selv er talepædagog – interviewer ham og han forklarer om det og viser hvordan man gør.

Min erfaring med rør er, at de virker. Årsagen er ifølge Tietze, at det at synge gennem et rør åbner struben på grund den modstand der opstår. Jeg har brugt hans instruktioner på mig selv og på mine elever med gode resultater.

Men jeg arbejder også med silikonerør, der er længere og tykkere end de almindelige sugerør Ingo Tietze arbejder med. Det gør jeg på baggrund af forskning udført at den finske sangpædagog Marketta Sihvo. Hendes forskning er mig bekendt desværre kun udgivet på – finsk. Jeg har været så heldig at møde hende og tale med hende om hendes forskning inden hun trak sig tilbage og fik også undervisning i, hvordan man bruger silikonerørene. Det er afgørende, at længden og tykkelsen på rørene er korrekt for at kunne sige, at der er evidens for at de virker. Og det gør de!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code